Блъфът в покера е труден за овладяване, но с нашите съвети ще се превърнете в професионалист и ще научите как да разпознавате блъфовете в покера.

Блъфирането е един от най-завладяващите аспекти на играта на покер. То е един вид изкуство, каращо противниците ви  да увеличат пота или да се откажат от играта. Успешният блъф може да реши между победа и загуба. Този, който го може, е с предимство пред другите.

Казино сайтове с НАП лиценз

 Получете 100 лв паричен бонус + 200 безплатни игри

T&Cs Apply

Информацията за всички онлайн казина, съдържаща се на този уебсайт, е само за развлекателни цели. Моля, проверете правилата за залагания във вашата страна, тъй като те се различават в отделните държави. Използването на тази информация за нарушаване на закони или устави е забранено. Сайтът е за аудитория над 18-годишна възраст.

До 1200 лв + 100 безплатни игри

T&Cs Apply

Информацията за всички онлайн казина, съдържаща се на този уебсайт, е само за развлекателни цели. Моля, проверете правилата за залагания във вашата страна, тъй като те се различават в отделните държави. Използването на тази информация за нарушаване на закони или устави е забранено. Сайтът е за аудитория над 18-годишна възраст.

До 2000 лв. начален бонус + 300 безплатни игри

T&Cs Apply

Информацията за всички онлайн казина, съдържаща се на този уебсайт, е само за развлекателни цели. Моля, проверете правилата за залагания във вашата страна, тъй като те се различават в отделните държави. Използването на тази информация за нарушаване на закони или устави е забранено. Сайтът е за аудитория над 18-годишна възраст.

100% до 1.500лв. и 150 безплатни игри!

T&Cs Apply

Информацията за всички онлайн казина, съдържаща се на този уебсайт, е само за развлекателни цели. Моля, проверете правилата за залагания във вашата юрисдикция, тъй като те се различават в отделните държави. Използването на тази информация за нарушаване на закони или устави е забранено. Сайтът е насочен към аудитория над 18-годишна възраст.

Топ 10: Как да блъфирате правилно при покер

Екипът на онлайн-казина.com подготви 10 ценни съвета как да станете експерт по блъфиране в покера. От избора на правилния момент до управлението на вашите емоции. Тук ще намерите всичко, което трябва да знаете, за да заблудите противниците си на масата.

Онлайн покер и играчи
Типична покер маса онлайн – снимка Shutterstock

1. Оценявайте правилно противниците си

Първата стъпка към успешното блъфиране е опознаването на противниците ви на масата или във виртуалната зала. Наблюдавайте тяхното поведение в играта и реакциите им и се опитайте да определите техните силни и слаби страни.

Някои играчи са по-консервативни и по-трудно се поддават на измама, докато други са по-склонни към риск и по-лесно правят залог или повишават. Отделете време, за да разберете кой от противниците ви е склонен към блъф и как те ще реагират.

2. Мислете в термини като „блиндове“

Каква е стойността на покер блъфа? Възприемайте чиповете на масата не като парична сума, а като брой големи „блиндове“, които можете да поставите. Отнема време да свикнете с този начин на мислене, но той помага при блъфирането.

Например, ако „блиндовете“ са 2 лв и 5 лв, залог от 200 лв е равен на 40 големи „блиндове“. Това се отнася по-лесно към пот от около 100 големи „блиндове“. Мисленето в „блиндове“ ви помага при блъфирането, тъй като мислите повече за играта. Ако се замислите какво бихте могли да купите с парите, може да се разколебаете и да издадете вашия блъф.

От друга страна, понякога на масата може да забележите как противник се замисля, гледайки чиповете пред себе си или в центъра на масата. Това може да използвате в своя полза, като го накарате да се откаже от рунда с голям блъф.

3. Изкуството на разказвача

Успешният блъф се основава на убедителна история, затова научете изкуството на разказвачеството. Опитът ви за измама на масата трябва да съответства на ситуацията в играта и на предишните действия и залози, които сте направили до момента.

Ако изведнъж преминете от консервативен към агресивен стил на игра, това може да предизвика недоверие, ако не съответства на флопа, например. Планирайте блъфовете си предварително, за да се вписват гладко във вашата досегашна стратегия на игра.

Например, ако Вашият опонент има голям спектър от възможности и открие ръката от първа позиция, а Вие като “голям блайнд” проверявате “флопа”, за да увеличите драстично залога на опонента си. Това мирише на блъф, тъй като имате само малък спектър и още не сте реагирали на флопа.

Блъфът изглежда по различен начин, ако се противопоставите на възможността за пълен “Flush Draw” с проверяване на хода. Намерението Ви може да е да увеличите залога на опонента си. За да направите тази история по-достоверна, заложете отново на “Ривъра”, ако опонентът Ви е отговорил на залога.

4. Контролирайте на езика на тялото си

Езика на тялото играе роля само при покера на живо, но там е изключително важен аспект при блъфирането. Изразът „poker face“ не е случаен: контролирайте емоциите си и не показвайте никакви признаци на нервност или вълнение.

Постоянно поддържайте неутрална и минимална мимика както и жестове, излъчвайки спокойствие и увереност, за да затрудните противниците си да разчетат вашите ходове.

Възможни предателски признаци, които могат да издадат вашата ръка, са например:

  1. треперещи ръце
  2. разширени зеници 
  3. неспокойствие или нервност 
  4. променен тон на гласа, 
  5. необичайно говорене или внезапна тишина, 
  6. игра с картите или неконтролирани движения на ръцете като докосване на устата или косата

Много професионалисти използват различни помощни средства, за да прикрият своя външен вид колкото е възможно повече. От слънчеви очила през шапки и пуловери с качулки до шалове и дори ръкавици – играчите използват всичко възможно.

Препоръчително е да поддържате една и съща поза на масата и да се придържате към нея, независимо от картите, които държите. Например, седнете изправени, когато получавате картите си, и след това дръжте ръцете си близо до тялото, като избягвате ненужни движения и говорене.

покер маса и играч който залага на онлайн покер
Мъж на покер маса – снимка Shutterstock

5. Подходящо поведение в играта

Имиджът е всичко на масата. Ако постоянно блъфирате, вашите маневри за измама бързо ще бъдат разпознати и вашата игрова стратегия ще се счита за „лоуз“. Подходящото поведение за блъф в покера обаче е на компетентен, уверен играч, който е напълно способен на блъф, но играе предимно консервативно.

Това означава, че не трябва да използвате всяка възможност за блъф. Ако се предостави възможност за блъф няколко пъти подред, рискът, че противникът ви ще разбере вашето намерение, се увеличава. В резултат на това може да получавате по-голямата част от времето лоши карти и бързо да си спечелите имиджа на играч, който играе само силни ръце.

Поставете се на мястото на противниците си и се опитайте да видите собствената си игра отвън, обективно. Може ли другите играчи да ви свържат с определени начални ръце? Колкото по-често противниците ви отговарят на залога, толкова по-малко съответства вашето поведение на блъф.

6. Обръщайте внимание на позицията в играта

При блъфа еднакво важни са ситуация и позицията в играта, и няма проста стратегия, която можете да следвате слепо. Винаги трябва да се адаптирате, за да блъфирате успешно.

Накратко, като последен играч в рунда имате предимството да наблюдавате играта на противниците си първи, за да адаптирате блъфовете си. В ранна позиция играете по-внимателно и прибягвате до блъф само от време на време.

Не блъфирайте срещу малък и голям „блинд“. Играчите на тези позиции не се отказват достатъчно често.

Не блъфирайте срещу играчи, които са изгубили всякакво чувство за риск и се впускат в рискови игрови ситуации, като играят „фул тилт“, тъй като техният стил на игра е непредсказуем.

Използвайте появата на „карти за страх“ на борда, които могат да объркат много играчи, например „овър кардс“ и карти, които завършват очевиден дроу.

Блъфирайте срещу играчи с малък стек, тъй като те нямат достатъчно капитал за спекулации или адекватен отговор.

Едновременно избягвайте играчи с много малък стек, тъй като те ще искат да останат на масата на всяка цена.

7. Покер блъф с подходящ залог

За да блъфирате успешно, трябва да избирате правилния размер на залозите си. Подходящият залог често решава между успех и провал. Като цяло, неочаквано висок залог кара играчите да се колебаят, например, ако поставите не половината от пота, а една и половина пъти повече.

Играчите, които не са сигурни в своя блъф, често залагат само 10-15% от пота на „River“ и се чудят защо толкова често отговора разбива тяхната измама. От време на време е разумно да направите по-малък залог, за да поддържате противника си в напрежение. Но ако искате да блъфирате успешно, не трябва да се страхувате да движите жетоните.

Вашият залог не трябва да се различава много или изобщо от това, което бихте заложили с наистина добра ръка, иначе ще улесните противника си да разпознае вашите блъфове.

8. Внимавайте при потове с повече от един играч

Е много по-лесно да заблудите един играч в дуел, отколкото да опитате блъф срещу няколко противника наведнъж. Най-големите и знаменити блъфове в историята на покера  винаги са се случвали в хедс-ъп игра. Опитните играчи ограничават блъфовете си до тези ситуации.

С повече играчи в рунда шансовете, че някой друг държи наистина добри карти и иска да ги играе, драстично се увеличават. Докато не разберете какви карти държат противниците ви, шансът да започнете блъф в такъв пот обикновено е равен на нула.

Разбира се, можете да опитате блъф от време на време, ако никой не проявява очевиден интерес към жетоните в средата на масата. Но веднага щом се включат повече от един играч, почти винаги трябва да се откажете.

9. Играйте последователно

Последователността е още един ключов елемент на блъфирането. Нека действията и залозите ви говорят последователно и избягвайте противоречиво поведение, за да не накарате противниците си да станат подозрителни.

Ако например играете една ръка като блъф и по-късно повторите същия ход с наистина силна ръка, това ще увеличи вашата вярност и ще затрудни противниците ви да разпознаят вашите блъфове.

10. Практиката води до съвършенство

Както при всички умения в покера, и блъфирането изисква много практика. Отделете време да изградите и усъвършенствате техниките си за блъфиране. Играйте в различни ситуации и срещу различни противници, за да развиете вашите умения за блъфиране. Анализирайте вашите блъфове след всяка раздаване и учите от опита си.

Как да разпознаете покер блъф

Разпознаването на блъфове на масата е също толкова важно за успешната игра, колкото и самото блъфиране. Когато овладеете изкуството на блъфирането в покера, вие едновременно ще научите как да прозирате хитростите на вашите противници.

Наблюдавайте поведението на играчите и бъдете внимателни за подозрителни промени в техния стил на игра. Ако играч внезапно стане по-агресивен или се държи необичайно, това може да е знак за опит за покер блъф.

Изучавайте езика на тялото като нервност и несигурност, за да разпознаете кога някой се опитва да имитира силна ръка. Наблюдавайте точно тези поведения на противниците ви, но имайте предвид, че професионалните играчи често са много способни да контролират тяхното емоции.

Друг индикатор за блъфове е таймингът на залозите. Обръщайте внимание как играчите правят своите залози. Например, ако играч внезапно прави големи залози без ситуацията да го обяснява, вероятността за опит на блъф се увеличава.

Динамиката на масата също може да ви помогне да разпознаете блъфове. Ако играч е в трудна позиция или е в губеща серия, той може да се опита да използва блъф, за да се измъкне от ситуацията. Обръщайте внимание на атмосферата на масата и на предишните ръце, за да може по-добре да оцените поведението на играчите.

Анализът на предишни ръце и събирането на информация за вашите противници също могат да ви помогнат да разпознаете блъфовете. Ако играч е блъфирал често в миналото, е по-вероятно той да блъфира отново в бъдеще. Използвайте тази информация, за да вземете своите решения на масата и да бъдете по-добре подготвени за блъфове.

Разпознаването на блъфове изисква внимание, наблюдателност и опит. Колкото повече играете и колкото по-добре познавате вашите противници, толкова по-добре ще станете в разпознаването на блъфове и адаптирането на вашата собствена игра. Практикувайте наблюдението на игровото поведение, анализа на залозите, изучаването на телесния език и анализа на ръцете.

Покер блъфът е труден за овладяване

Блъфирането остава умение, което е трудно да се овладява. То като ход изисква както стратегическо мислене, така и добри наблюдателни качества при оценяването на противника.

Блъф експертите контролират емоциите си и действат хладнокръвно и премислено, за да бъде тяхното блъфиране успешно. Въпреки това, дори опитните играчи могат неволно да издадат своите блъфове в стресови ситуации.

Оценяването на противниците винаги носи риск, тъй като може само да предполагате как те ще реагират. С наблюдение, търпение и анализ можете да разпознаете приблизително стил на игра, тенденции и начин на мислене, но никога не можете точно да предвидите поведението.

Несигурността при блъфа винаги остава. Дори ако сте взели предвид всички фактори и вашият блъф изглежда убедително, винаги съществува риск да бъдете разкрити.

Изберете подходящите ситуации и разберете игровите позиции, залозите и хода на играта. Също така правилният тайминг и изборът на подходящи противници помагат за успеха.

Блъфирането е вълнуваща и предизвикателна техника в играта на покер. С редовни тренировки и прилагане на тези съвети можете да подобрите вашите умения за блъфиране.